Infektgaléria

Az infektológia szakterület "rejtélyessége" ma még jelentősen megnehezíti a beteg eljutását az infektológusig. Meghallva a "fertőző" szót elrettenünk, miközben életünk során felbukkanó panaszaink igen nagy hányada fertőzés tünete. Az infekciós betegségek tüneteivel való ismerkedés nélkülözhetetlen az érintettek helyes tájékozódásához és a lehető leggördülékenyebb segítségkéréshez-segítségnyújtáshoz.

Szőrtüszőgyulladások
Szőrtüszőgyulladások
Erythema chronicum migrans, a Lyme-kór bőrtünete
Erythema chronicum migrans, a Lyme-kór bőrtünete
Erythema infectiosum, az ötödik betegség jellegzetes, látványos bőrtünete
Erythema infectiosum, az ötödik betegség jellegzetes, látványos bőrtünete
Körömgomba a kézujjakon
Körömgomba a kézujjakon
Övsömör, Herpes Zoster
Övsömör, Herpes Zoster
Az antibiotikumfelhasználás problematikája
Az antibiotikumfelhasználás problematikája
Mandulagyulladás mononucleosisban
Mandulagyulladás mononucleosisban
Exanthema subitum/Roseola infantum "három napos lázban"
Exanthema subitum/Roseola infantum "három napos lázban"
Lymphangitis; tenyéren a fertőzésforrással
Lymphangitis; tenyéren a fertőzésforrással
Streptococcus mandulagyulladás torokképe skarlátban
Streptococcus mandulagyulladás torokképe skarlátban
Herpeses száj és ínygyulladás
Herpeses száj és ínygyulladás
Kéz-láb-száj betegség
Kéz-láb-száj betegség
Enterobius vermicularis
Enterobius vermicularis
Gastroenteritis acuta
Gastroenteritis acuta
Vita a védőoltások körül
Vita a védőoltások körül
Szájüreg és nyelv candidiasisa
Szájüreg és nyelv candidiasisa
Körmök candidiasisa gyulladt környezettel
Körmök candidiasisa gyulladt környezettel
Bárányhimlő bőrtünetei
Bárányhimlő bőrtünetei

Sok érzékeny, világos bőrű, sötétebb, erősebb szőrzetű hölgyet sújt a szőrtüszőgyulladás problémája, melynek általános jellemzője, hogy szőrtelenítést követően nagy számú bőrtünettel jelentkezik. A második hullám típusosan a szőrszálak ismételt kinövésekor várható, így gyakorlatilag bőrünk simaságát néhány napig sem élvezhetjük felhőtlenül. A gennyes hólyagcsák a normál flóratagok által okozott enyhe fertőzés következményei, melyek száma a szőrtelenítést követően alkalmazott lokális antibiotikum készítményekkel eredményesen lecsökkenthető! 

A nyári irőszakban különösen aktuális problémakör a kullancsbetegségek kérdése. Kevéssé ismert, hogy a rettegett kullancs ecephalitis és a Lyme-kór mellett tucatnyi más kórokozó is szervezetünkbe kerülhet azzal a bizonyos csípéssel, melyek sokszor szintén súlyos következményekkel fenyegethetnek. Ne feledjük, a kullancs encephalitis védőoltással megelőzhető, az idejében felismert Lyme-kór a megfelelő antibiotikum kezeléssel maradéktalanul gyógyítható! Ne csak kirándulásainkon, de a parkokban, füves-fás udvaron is legyünk körültekintőek, és rendszeresen ellenőrizzük saját magunk, gyermekeink, családtagjaink bőrét!

A gyermekközösségbe járó gyerekek szülei között csak "lepkehimlő" néven emlegetett erythema infectiosum egy gyakori vírusfertőzés, melynek testszerte látványos, jellegzetes bőrtünete az orcákon és az orrnyergen valóban "pillangószárny" rajzolatot ölt. A fertőzés néhány napos lázzal is járhat, és gyakran végigsöpör az érintett óvodán, iskolán. A bőrtünetek erőssége és az általános állapot súlyossága egyénenként változó, rendszerint az ijesztő látkép ellenére ártalmatlan betegségről van szó. A parvovírus B19 által okozott kórkép súlyosabb szövődményeket az immunhiányos állapotban szenvedőkön okozhat, az aktuálisan zajló vírusfertőzés szerológiai vizsgálattal igazolható. A betegség antibiotikum kezelése értelmetlen és indokolatlan!

Az egyik legmakacsabb gombabetegség-panasz életünket gyakorta megkeserítő esztétikai hiba, melytől szinte lehetetlennek látszik megszabadulni. A sikeres terápia titka a helyes mértékű és megfelelő ideig tartó gombaellenes kezelés, mely a tünetek kiterjedségétől és súlyosságától függően lokális és szisztémás gyógyszeres beavatkozást is magába foglalhat. A döntő tényező mégis a betegek kezében van, ugyanis a megfelelő higiénés tanácsok betartása, a szükséges "szertartások" elvégzése, a gyógyszerek pontos alkalmazása nélkül az orvos tehetetlen a fertőzés gyógyításának ügyében.

A jellegzetes lokalizációban, idegek lefutásának és ellátási területének megfelelően, sokszor övszerűen jelentkező fájdalmas, ajakherpesre emlékeztető bőrtünet a bárányhimlő lezajlása után visszamaradt örökségünk. A hormonális megingásra, stresszahtásra, átmeneti immungyengeségre, erős környezeti hatásokra /pl. napégés/ arra hajlamos egyénekben rendszeresen visszatérő bőrbetegség rendkívül kellemetlen és fájdalmas, ugyanakkor későbbi életkorban való felbukkanása egyéb, addig ismeretlen alapbetegség megbújására is figyelmeztethet. Megfelelően szervezett megelőző kezeléssel rendszeres kiújulása ma már kordában tartható.

"Kedves Hölgyem, ha még hétvégén is lázas, kérem ezt az antibiotikumot váltsa ki és szedje be!" Bizakodóak vagyunk, hogy ez az instrukció az idő múlásával egyre kevesebb betegnek lesz ismerős majd. Az antibiotikum alkalmazás okával és miértjével kapcsolatos döntéssor szigorú szabályokkal behatárolt folyamat, melyet semmilyen körülmények között nem bízhatunk a betegre! A döntéshez pontos vizsgálat, a döntéshozót feketén-fehéren koordináló eredmények szüskégesek, melyek alapján bizonyossággal kijelentjük, milyen gyógyszer, miért, meddig és milyen dózisban szükséges. A ma így meghozott döntések segítenek abban, hogy holnap legyen még hatásos antibiotikumunk!

A "csókbetegség" néven ismert, fertőző mononucleosis tünetegyüttes mandulagyulladása fájdalmas, kínzó nyeléssel, gombócérzéssel, nehezített beszéddel és rémisztő torokképpel gyakori oka a tévesen és indokolatlanul indított, sokszor váltott antibiotikum kezeléseknek. A kezelés kudarcának oka azonban nem a helytelen antibiotikum választás, hanem a betegség vírusos mivolta, mely semmilyen antibiotikummal nem befolyásolható. A tünetegyüttes nem steroid gyulladásgátlók /NSAID/, fertőtlenítő torokecsetelők és bő folyadékpótlás mellett rendszerint gyorsan, néhány nap leforgása alatt nagy javulással reagál. Az antibiotikum indítás nem csak felesleges, de itt erélyes kiütéses szövődmények kiváltója is lehet.

A nagy arányban 3-5 éves kor előtt lezajló "három napos lázbetegség" gyakori kiindulópontja téves gyógyszerallergia diagnózisoknak. A gyermek három napon át tomboló magas, akár 39 °C feletti láza a harmadik nap lefolyását követően villámcsapásszerűen szűnik, a kisded kedve, általános állapota kivirul, mely időpont gyakorta egybeesik a tévesen indított antibiotikumok vélt hatóidő-pontjával. A láz megszűnését követően jelentkező, egész testet elöntő tűszúrásnyi, helyenként összefolyó vörös-rózsaszín foltok pedig az antibiotikumra adott allergiás reakció benyomását keltik. A 6-os típusú humán herpesvírus által okozott fertőző betegség önlimitáló folyamat, melyben antibiotikum indítása maximálisan értelmetlen. 

A hétköznapi szóhasználatban "piros csík"-ként emlegetett jelenség a nyirokerek gyulladásának tünete, mely gyakran kíséri jelentéktelennek tulajdonított szúrásos sérülések, karmolások, esetleg eldörzsölt-kivakart rovarcsípések felülfertőződését, melynek hátterében általában a bőrflórából bekerült baktériumok állnak. A betegség lázzal is járhat; azonban helyes és időben indított antibiotikum kezelés mellett a tünetek gyorsan megszűnnek és a fertőzés maradéktalanul gyógyul. Kezeletlen, elhanyagolt esetekben súlyosbodásra, akár véráramfertőzés /"vérmérgezés"/ kialakulására is számítani lehet.

A skarlát hajlatokban látható vörös, lángnyelvszerű bőrkiütései, az orcák vörössége, az ajak környezetének sápadtsága mellett a torokban is található látnivaló. A vérbő környezetben ülő tonsillák szintén haragosvörösek, felszínük fehér lepedékfoltos, a lehellett bűzös, a nyelés szinte lehetetlen. A kiütések nyomásra elhalványulnak, majd a nyomás megszűntetése után ismét élénkvörösen előtűnnek. A lázas, elesett gyermek bőrtünetei az első antibiotikum dózis alkalmazása után gyorsan halványulnak, a láz hamar megszűnik. A betegség 3 éves kor előtt gyakorlatilag nem fordul elő. Nagyobbacska óvodás-kisiskolás gyermekekben típusos, gyakori.

Felnőttként az ajkunk szélén jelentkező fájdalmas, körömnyi területen növő csoportos-hólyagos bőrbetegségként ismerjük a herpes simplex vírus fertőzést, azonban az első találkozás a kórokozóval korábbi időpontra tehető, és az első betegség is sokkal kellemetlenebb. Az immunrendszer első összecsapása a vírussal heves, kiterjedt hólyagos betegséget eredményez, mely az ínyt, a szájnyálkahártyát, az ajkak bőrének belfelszínét és a száj környezetét érinti. A gombostűfejnyi, sokszor összefolyó kráterektől a gyermek ételt-italt napokig nem fogad el, láza is veszélyezteti a folyadékegyensúly megtartásában.

Ha az egész torkot, szájat érintő hólyagosodás mellett hasonló hólyagok alakulnak ki a tenyér és a talp bőrén, kisebb arányban akár a végtagok bőrén is, máris egy egész más vírusfertőzésről beszélünk. A kéz-láb-száj betegség okozója a Coxackie vírus, amely felnőttekben is nehezen viselhető fájdalmas, heves bőrtüneteket produkálhat, melyeket láz is gyakran kísér. A torokban is látható, fehér lepedékkel fedett aphták ijesztő képe gyakran készteti a vizsgálót gyógyszerelésre, antibiotikum indítására, ami azonban vírusfertőzés lévén nem indokolt. A lokális kezelés segíthet megelőzni a felülfertődődést és az abból eredő szövődményeket.

Sok anyukát érhet váratlanul a biliben való találkozás a cérnagilisztával /Enterobius vermicularis/, ami gyermekekben az egyik legelterjedtebb élősködő-fertőzés. A hordozó gyermeknek nincsenek kirívó tünetei: végbélnyílás vagy hüvelykörnyéki viszketés-vakarózás figyelmeztető jel lehet. Amennyiben a féreg direktben nem ürül, gyanú esetén bizonyítékot a peték mikroszkópos kimutatásával tudunk nyerni. A végbélnyílás környékéről ragasztócsíkkal vett minta vizsgálatával megbizonyosodhatunk a férgességről, az alkalmazott kezelést 1,5-2 hét múlva ismételni kell. A gyermek ruházatát, ágyneműjét fertőtleníteni kell, a környezetben a peték több hétig életképesek.

Sajnálatos módon az élet nem mindig ilyen vidám a toiletten! A korábban tavaszi-őszi időszakban jellemző vírusos-bakteriális gastroenteritisek szezonalitása az elmúlt években szinte eltűnőben van, és egész évben egyenletes tempóban, hullámokban érkeznek a hányós-hasmenős felnőttek, gyermekek. Bármennyire is életszerűnek tűnik, gyermekünket, családtagunkat még ellentétes javaslat esetén is kíméljük meg a hasfogó adásától, mellyel a belekben zajló fertőzés kiürülését akadályozzuk, ezzel elhúzódóvá téve a folyamatot! A probiotikum adása kímélő étrend és bő folyadék mellett sokszor elegendő lehet, azonban különösen a gyermekek esetén résen kell lennünk! Amennyiben a folyadékpótlás meghiúsul, a gyermek bágyadttá válik, a kezelés kórházban folytatandó!

Oltsunk? Ne oltsunk?? Kedves Anyukák, reméljük sokan tudják, hogy ez a kérdés fel sem merülhet! Az utóbbi években az oltásellenesség komoly méreteket öltött, melyre infektológus-nem infektológus is csak kezét széttárva csodálkozik. Ami sok évtizeden keresztül jó tudott lenni az emberiségnek, és eradikálta például a fekete himlőt /variola vera, mely 1967-ben, közvetlenül a vakcinálás előtti évben 10 millió embert fertőzött!/, az ma tudatlanságból sokaknak nem felel meg. Vegyük tudomásul, hogy a védőoltás nem csak gyermekünket, családunkat védi, de közvetlen és közvetett környezetünkért is felelünk vele! Az oltások önkényes kihagyásával mindannyiunkat veszélyeztetjük!

Az utóbbi években egész táplálkozástudományi elméletek és életmódjavaslatokkal szolgáló közösségek épülnek a kifejezésre, "candidás vagyok"! Sajnos kevéssé ismert, hogy candidásnak lenni valóban lehet, de közel sem könnyű, semmiképp sem mindennapos állapot, és végképp nem segíthetünk rajta bélmosással, diétával, vagy hasonló egyéb hajmeresztő beavatkozásokkal. A Candida albicans gomba által okozott fertőzéseknek nem csak látványos tünete, de komoly genetikai immunhiány-háttere van, a diagnózis kimondásának felszerelés-igénye pedig semmi esetre sem merül ki egy széklettenyésztésben. A candida fertőzésekre mutatott fogékonyság hátterében genetikai deficienciák állnak, melyek következtében a betegek különböző mértékű képtelenséget mutatnak a Candida fertőzések legyőzésére. Ezek látványos tünetei az egész kültakarót érinthetik, súlyosabb génhibák esetén komoly, akár végzetes belső szervrendszeri komplikációkat is eredményeznek. A "krónikus mucocutan candidiasis" gyűjtőnév foglalja össze azokat a kórképeket, melyek a testfelszíni gombainfekciókra hajlamosítanak. Közülük néhány candidiasis-hajlammal jár, de előfordul egyéb fertőzésekre való fogékonyság társulása is, pl. visszatérő herpes, vagy Staphylococcus aureus bőrtályogok. Jellegzetes, hogy a betegek olyan ún. opportunista kórokozóktól betegszenek meg, melyek a mindennapi életben velünk élnek, a normál flóra tagjai. Ne akarjuk tehát annyira magunkénak ezt a népszerű divatdiagnózist!

A varicella-zoster vírus által okozott bárányhimlőt általában gyermekbetegségként tartjuk számon. Amennyiben az infekciót felnőtt korig sikerül elkerülni, súlyosabb, nehezebben viselhető zajlásra is számíthatunk. A jellegzetes sokstádiumú bőrtüneteket mutató vegyes látkép (macula-papula-hóylag-pustula-pörk), a hajas fejbőr és a nyálkahártyák érintettsége általában első látásra egyértelműsíti a diagnózist. A leggyakoribb komplikációk, mint a felszakadó hólyagok bakteriális felülfertőződése vagy a maradandó hegképződés mellett kiemelendők az idegrendszeri szövődmények, melyek nagyrészt jóindulatú kisagyi gyulladásban merülnek ki, de kis százalékban súlyos maradványtünetekkel gyógyuló encephalitis is előfordulhat. Gyermekvállalás előtt álló, a fertőzésen ismerten át nem esett fiatal hölgyeket vakcináljuk!!!