Orvosi Információs Iroda

Betegirányítás - Betegtájékoztatás

Az egyre zsúfoltabbá váló orvosi rendeléseken, kórházi osztályokon sokszor az ideálisnál, szükségesnél kevesebb idő juthat a dokumentumok megbeszélésére, a vizsgálati eredmények közérthető elmagyarázására, így előfordulhat, hogy a Beteg kétségek között távozik orvosától, megválaszolatlanul maradt kérdései miatt nehéz lehet a gyógyulásban, kezelésben való továbblépés vagy az orvosi utasítások betartása. 

Ha újonnan kialakult panaszunkkal kapcsolatban orvoshoz fordulás előtt az interneten felhalmozott végeláthatatlan mennyiségű, gyakran szakszerűtlen és felreértelmezhető információhalmazból keresünk válaszokat,  az eredmény még nagyobb zavarodottság vagy kétségbeesés lehet, ugyanakkor továbbra sem látjuk, merre, milyen orvoshoz induljunk, milyen szakrendelésre jelentkezzünk, hová kérjünk, egyáltalán kérjünk-e beutalót?

Összefogásunk azért jött létre, hogy Önt kisegíthesse ebből a nehéz helyzetből!

A konzultációnk során több szakma képviselőjének jelenlétében teheti fel kérdéseit a kézbe kapott orvosi dokumentumokkal, leletekkel és az orvos által javasoltakkal kapcsolatban. Tanácsot kérhet, merre induljon panaszaival, tüneteivel, igény szerint időpontokat egyeztetünk a szükséges vizsgálatokra, vagy a megfelelő szakma képviselőihez. A célunk, hogy Ön közérthető tanácsokkal, magyarázatokkal távozzon konzultációnkról, melyek segítségével megkönnyíthetjük útját a gyógyulás felé.

Hová fordul ma a beteg, ha kérdése van?


Nagyon sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy a beteg, vagy akár egészséges személy is, amikor panasza lesz, nem tudja pontosan hová forduljon, kitől kérjen segítséget, és főleg, hol fog hamar segítséget, vagy útmutatást kapni. A betegút szervezése nem könnyű az egészségügyi személyzetnek sem, és a betegnek sem.

Milyen problémák nehezítik a megfelelő orvosi ellátás elérését?

Az egészségügyi ellátás szerveződése, az orvoshiány és a betegek nagy száma miatt sok esetben kifejezetten hosszú várólistával számolhat a páciens, ha orvoshoz, szakorvoshoz szeretne eljutni. Még az is megtörténhet, hogy nem a megfelelő szakellátóhoz kerül, nem a mgefelelő ellátásban vesz részt, a panaszok alapján máshová lenne szükséges fordulnia. Sokszor a háziorvosnak elmondott panaszok sem egyértelműek, ezért nem a megfelelő ellátó helyre kerül a beteg a hosszú várakozást követően.

A szakrendelések zsúfoltsága miatt van, hogy akár fél-egész napos ottléttel kell számolni, mire a beteg sorra kerül, illetve számos esetben a páciensek szabadságuk terhére tudják csak megoldani a délelőtti szakrendelések felkeresését. Mire a beteg sorra kerül, a nagy betegszám révén rövidre szabott idő miatt a feltett kérdések megválaszolására nem mindig van elegendő lehetőség, a felmerülő panaszok, nem elhangzó kérdések, kételyek megbeszélése nem sikerül. A páciens tanácstalan, nem kap egyértelmű választ, nem érti a leírtakat, kérdése maradt, nem szedi helyesen a gyógyszert, mert nem volt idő annak részletes megbeszélésére.

Miért jó betegirányítást igénybe venni?

  • Orvosi segítséggel könnyebben kiderül, áll-e, vagy milyen eltérés áll a panaszai, tünetei hátterében, kit érdemes felkeresni
  • A betegség kezelésében és kontrolljában is segítséget kap, megfelelő tanácsokat kap, mely szakterület felé kell forduljon
  • Szükség esetén más társszakmával való kapcsolatfelvétel is megtörténhet, segítséget kap időpontegyeztetéshez, vizsgálatszervezéshez
  • A kezelt és rendszeresen kontrollált betegek is lehetőséget (és időt) kapnak feltenni kérdéseiket, segítve a leletek, orvosi szakvélemények értékelését és megértését
  • Előre egyeztetett időpontban, a napi munkaidőn kívül is, sorban állás nélkül kerülhet ellátásra