A Candida esete az Ősellenséggé válással...

2016.10.15

Nehéz elhatározni, hol tudunk belekezdeni egy ilyen tömegeket mozgató, egész mozgalmat kinevelt kényes témába, melyről a szegény infektológus ha körbejárja az internetet, csak a fejéhez kapkod. Számos cikk, honlap, bejegyzés és minden egyéb hitterjesztő forrás személyesíti meg a Candida-t mindenféle diverz, megfoghatatlan panaszokat kiváltó mumusként, teleszórva a fórumokat egy ál-kórral, amit bármilyen probléma magyarázatául választhatunk divatos diagnózisként magunknak, ha résen vagyunk. Ha puffad a hasunk, ha viszket a bőrünk, ha székrekedésünk van, ha kifakul a hajunk, szárad a szemünk, ha kínoz a fáradtság, az nem lehet egyéb, nincs mit tovább keresni, a Candida a baj! Sajnos az igazság az, hogy a kialakult Candida ősellenség-kultusz nagyon súlyos és alaptalan tévhitek kibogozhatatlan szövevénye, amelybe részletesebb ismeretek hiányában sokszor szakmabeliek is elfogadóan belegabalyodnak. 

De mi is az a candidiasis, ahogy az infektológus ismeri? A Candida albicans egészséges körülmények között is a szervezetünkkel együtt élő flóratag, ahogy a többi töménytelen mennyiségű bél- vagy bőrbaktérium, amelyekről sosem hallunk gyilkos legendákat. A C. albicans szervezettel való békés és ártalmatlan együttélését különböző finom egyensúlyi immunfolyamatok biztosítják, melyek egy része a felszíni, másik része az úgynevezett invazív támadások ellen véd. A védelem szervezéséért számos fehérvérsejt típus (kiemelten a Th 17 és Th22 lymphocyták, neutrofil granulocyták), az általuk elválasztott immun-anyagok (ún. citokinek, kemokinek) és mindezek együttműködésének bonyolult, genetikailag kódolt harmóniája felel igen nehezen megbontható rendben. A candidiasisra mutatott súlyos fogékonysággal nagyrészt születni kell: a heteken-hónapokon-éveken át (valódi!) candidiasissal küszködő betegek olyan, az immunrendszer működését súlyosan megzavaró genetikai hiányosságokkal vagy aránytalanságokkal születnek, melyek életük végéig különböző súlyosságú, életfogytig követendő-kezelendő (lásd a fenti képeket!) Candida fertőzésekre hajlamosítják őket. Súlyosabb, az ún. invazív fertőzések elleni védekezést is károsító veleszületett elsődleges Candida-immunbetegségek kimenetele pedig az eddig leírtaktól is vészesebb; helyzetükben a komoly megelőző beavatkozás (pl. csontvelőátültetés) késlekedése esetén a fertőzések kimenetele nagy valószínűséggel fatális (pl. agy- és tüdőtályogok, véráramfertőzések)! Természetesen ismerünk ún. szerzett (tehát nem veleszületett) állapotokat is, melyek az említett immunfunkciók károsításával szintén hajlamosítanak Candida fertőzésre -az infektológus által ismert és elismert formában - (szteroidkezelés, egyéb immunszupresszáns gyógyszerek pl. autoimmun vagy malignus betegségek terápiáiban, hematológiai betegségek, súlyos cukorbetegség, a szerzett immunhiány betegség kialakulásához vezető HIV fertőzés, hosszan tartó széles spektrumú antibiotikumkezelés), melyek különböző súlyossági fokkal hasonló panaszok kialakulásáért felelnek, mint a veleszületett genetikai betegségek. 

Fogadjuk el, hogy "egészségesként" mindennapjainkban nem emészt minket a "Candida" egyik típusa sem, immunrendszerünk védelmi mechanizmusainak erőssége csak igen kis határok között ing, nem megyünk át jelentős immun-legyengülésen és nincs valódi erőteljes hatású immunerősítő sem, ahogy a rendkívül érzékenyen balanszírozott pH értékünk sem ingadozik eszét vesztve a "lúgosítástól". Az infektológus által ismert candidás beteget sajnos nem gyógyítja meg a bélmosás, a vitaminháztartás bioenergetikus feltöltése, sem a Candida diéta vagy egyéb trendi és méregdrága terápiák. Az infektológus által ismert candidás beteg egész élete küzdelem és harc a tünetek ellen, melyek sajnos nem merülnek ki haspuffadásban, hajfakulásban és krónikus fáradtságban, nem természetgyógyász gyógyítja őket és nem szájbarágással kell elmagyarázniuk "ha akarom látom, ha nem akarom, nem" panaszaikat. 

A krónikus candidiasis súlyos betegség és valójában egész mást takar, mint ami a csapból folyik manapság. Hál' Istennek, sokkal többen vannak azok a candidások, akik valamiért szeretnék azt hinni magukról, hogy azok, mint akik valójában azok. A valóságos candidások azonban nagyon súlyos betegek, nekik nagyon nehéz. Fogadjuk el, hogy az Ő diagnózisukból nem akarunk magunknak.

Gondoljunk rájuk, mielőtt bejelentkeznénk öndiagnosztizált divat-candidiasisunk szemmelveréssel történő gyógyítására.