A savas kémhatású hüvely már csak legenda. Mire számíthat a nő természetes védelem nélkül?

2018.02.01

Tíz visszatérő hüvelypanaszoktól szenvedő nő közül vajon hány határozott már meg életében hüvelyi pH értéket? Akik igen, Ők már megerősíthetik, hogy tíz visszatérő hüvelypanaszoktól szenvedő nő közül nyolcnak garantáltan kifejezetten lúgos a hüvelyi kémhatása, és némi mikrobiológiai vizsgálódás után az is kiderül, hogy a hüvelyváladékukból érdemben nem mutatható ki a hüvelyi környezet elsődleges védvonala, a Lactobacillus flóra

De miről maradunk le Lactobacillus baktériumok nélkül?

A Döderlein mikroflóra elsődleges kolonizáló baktériumai olyan vegyületeket termelnek, amelyek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a hüvely kórokozóktól való védelmének megvalósításában. 

Általánosan ismert a nevükből is következő, tejsavelválasztó képességük, melynek jelenlétével valósul meg a hüvely kémhatásának savas tartományban tartása, ami számos potenciális hüvelyi kórokozónak tolerálhatatlan közeget jelent (4,5 pH alatt)

Beaten és munkatársai megfigyelése szerint az anyagcseréjük következtében a Lactobacillusok törzseinek több, mint 90 %-a hidrogén peroxidot termel, ami kiváló antibakteriális-antimikróbás hatású vegyület, és képes inaktiválni a szexuálisan átadható kórokozók nagy arányát, közöttük a HIV-1 és a Herpes simplex 2 vírusokat is.  A hüvelyi környezet megváltozása és a hidrogén peroxid termelő törzsek megritkulása igazolt megelőző lépései a bakteriális hüvelyfolyamatok kialakulásának.

A megemlített fő vegyületeken kívül számos további antimikróbás hatású anyagot kell nélkülöznünk lúgos hüvelyi kémhatás mellett, köztük azokat az antimikróbás peptideket (bakteriocinek, pl. laktocin vagy kriszpazin), melyek a baktérium ok széles spektrumának szaporodását és növekedését képesek hatásosan meggátolni.

Mi vezethet a hüvely kémhatásának felborulásához?

Napjainkaban sajnos tömegével ismertek azok a szokások és körülmények, amelyek szerepet játszanak a nem megfelelő irányú pH eltolódásban. A nők életétnek megkönnyítőjeként számon tartott tamponok és más lokálisan használható eszközök, helyileg ható fogamzásgátló módszerek, az óvszerek különböző célzattal alkalmazott bevonó anyagai, a csábító textíliákból készült, de rosszul szellőző, praktikátlan fehérneműk, az intim dezodorok, de a tartós áztató fürdőzés, a lúgos kozmetikumok és fürdőkészítmények maguk is a lúgosság irányában hatnak. 

A megsérült hüvelyi kémhatás helyreállítása azonban érzékeny egyensúlyozás, hiszen a tejsavtartalmú készítmények gyakori vagy kombinált, túlzásba vitt alkalmazása a fertőzéses hüvelyi gyulladáshoz hasonló tüneteket produkálhat éppen az óhajtott védőanyagok nagy koncentrációban kifejtett irritatív hatásának következtében.