A XXI. századi nő betegsége

2017.02.01

Frederic Doazan "Supervenus" /https://www.youtube.com/watch?v=Z-A2NE6mA64/ c. rövidfilmje a XXI. század nőjéről már több hullámban barangolta be az internetet és kerülte meg a világot. A kiváltott reakció a nők körében azonban nem különösképpen közfelháborodás, inkább közelkeseredés és köz-magunkbanézés. Itt, a XXI. század elején kívülről már valóban minden tökéletes: sosem láttunk, arányosabb, divatosabb, sportosabb, minden trendből naprakészebb Nőt a mainál. A tökéletesség felé vezető úton azonban egyre kevésbé kerül mérlegre a meghozni kívánt áldozat és az abból származó haszon:  különféle célokból és módokon avatkozunk az anyagcserénkbe, a legfeszesebb, szellőzésre képtelen nadrágot hordunk, mert abban tűnik a legkerekebbnek a fenekünk... Ha még éppen nem intézkedtünk róla, hogy lehetőleg ne menstruáljunk, a menstruáció idején is mindent elkövetünk, hogy olyan legyen, mintha az nem is létezne. Külsőleg mostmár tényleg minden tökéletes!

És mi történt mindeközben az anatómiai értelemben vett belső szépséggel? Az a néhány szerv, amely a nőt nővé teszi, látott már jobb napokat a XXI. századiaknál. Sorban várnak gyógyulásra a szebbnél szebb hölgyek, akik sírva fakadnak, ha csak a fájdalomra gondolnak, amit a hónapok óta romló-javuló mindennapi hüvelypanaszok, a következtükben katasztrófálissá vált szexuális élet vagy az élmény jelent, amikor rettegve indulnak pisilni, azt mérlegelve, hogy vajon most majd csíp-e.  Úgy tűnik hölgyek, hogy a külsö szépségünk tökéletesítése közben a belső részek érdekeit teljesen figyelmen kívül hagytuk. A mai éltevitelünk, gyógyszeralkalmazási szokásaink és mindennapi rutinunk tönkretette legfontosabb védekezőrendszerünket, a hüvelyi savas pH-t és a hüvelyben élő "jó baktériumok" közösségét. Nemcsak a CDC, de minden valamire érdemes tudományos fórum vagy munkacsoport STD /szexuálisan átvihető/ betegségekkel foglalkozó közleményében néhány pontból álló csoportosítás foglalja össze a hüvelyfertőzések kórokozóit, diagnózisát és a rendelkezésre álló kezelési módszerek nem túl széles körét. És mi történik azokkal a nőkkel, akik egyik csoportba sem bizonyultak beillőnek? 

A XXI. század elejére kitermelődött az a betegcsoport, akik legalább 5-6 orvosnál megszerzett tapasztalatról, kezelésmódról és annak sikertelenségéről tudnak beszámolni, állandó hüvelyi-húgyúti panaszaik miatt több hónapja, rosszabb esetben több éve szorongásban élnek; akiknél az illetékes szakmák irányelvei szerinti, sémaszerűen alkalmazott módszerek halomra vallják a kudarcokat. Eljött az idő, amikor nagyon nehéz feladat azzal számolni, mi minden telepedhet meg abban a hüvelyben, melyet a klasszikus védekezőrendszer már évek óta nem véd. A hüvelyi pH meghatározások során manapaság akkor kapjuk fel a fejünket, ha nagyritkán savas értékkel találkozunk, a hüvelyváladék kenetekben látott pálcikák már korántsem biztos, hogy Lactobacillusok, a legtöbb hüvelyi folyamat polimikróbás és régen megbukott a nézet, mely szerint ha folyás, akkor gomba elleni kúp kell!

Az IntimInfekt rendelő elvei szerint minden eset egyedi elbírálást és körültekintő mikrobiológiai tájékozódást, a kórokozók körének meghatározására való törekvést és érzékenységük szerinti célzott kezelést kíván, melyet az egészséges hüvelyi környezet megteremtését és fenntartását célzó tartós gondoskodás kísérjen. 

Ön mikor tett legutóbb intim egészségéért hasonló lépéseket?