"...a párom szerint az orromból elviselhetetlen bűz árad ki..."

2018.03.18

A betegünktől származó idézetben szereplő, meglehetősen gyakori és kellemetlen jelenség a rhinitis foetida vagy ozaena nevű betegség kifejezett tünete. A folyamat kialakulásának alapjáról több elmélet ismert, melyek közül legvalószínűbbnek a fertőzéses eredetet valamint bizonyos vitaminok hiányát tartják. Egyes szerzők kezdő lépésként a zsírban oldódó vitaminok valamint a kalcium hiánya miatt kialakuló csontos alap- és nyálkahártya sorvadását, kiszáradását és az erre rátevődő bakteriális fertőzést jelölik meg, más vélemény szerint maga a hurutos fertőzés a kiindulási pont, a sorvadás pedig későbbi következmény. Mindenesetre tény, hogy a kórokozók szerepe a legtöbb elméletben egyhangúan jelen van. 

A betegség jellegzetességei:

- kilégzés során az orrból kiáramló levegő kellemetlen bűzössége, ami a beteget szinte körülveszi ("gennyszag", "rothadás szag"), melyet sokszor csak a környezet észlel, a bűzös szag az egész szobát képes megtölteni, ahol a beteg tartózkodik

- az orr nyálkahártyáján túlnyomórészt fájdalmatlan, akár észrevétlen sebek, pörkösödés jelenléte

- az orr nyálkahártyájának sorvadása, ami előrehaladott állapotban a porcos-csontos vázat is érinti, melynek következtében az orrjárat tágul, a nyálkahártya tovább szárad

A betegek orrváladékából leggyakrabban Klebsiella ozaenae, K. rhinoscleromatis, Streptococcusok, Staphylococcusok, Proteusok és E. coli, ritkábban bizonyos Mycobacteriumok mutathatók ki. A váladéktenyésztés során kitenyészett kórokozók egy része jó eséllyel lehet a normál flóra része, másik részük azonban nagy gyakorisággal fordul elő az ozaenás betegek esetén, ami alátámasztja kóroki szerepüket. Már több tíz évvel ezelőttről is találhatunk orvosi puklikációkat a betegséggel kapcsolatban, a különböző kezelési módszerekkel elért eredmények azonban sokáig vegyesek voltak. Ma már a hosszas, több hónapig tartó szájon át adott antibiotikumokkal azok hátrányos hatásai és kétes ereményei miatt komolyan felveszi a versenyt az igazolt hiányállapotok rendezése, vitaminpótlás, valamint az orrban fellelhető pörkök eltávolítása, lemosása, kiegészítve a lokális, orrcsepp vagy orrkenőcs formájában alkalmazott antibiotikum kezeléssel, melyek együttesével, fenntartó profilaxis segítségével teljes, tökéletes tünetmentesség érhető el.

A probléma kényes része, hogy a környezetében élőkkel ellentétben maga a beteg nagyon gyakran nem figyel fel a tünetekre, az őt körülvevő szagra, így az érintett egyén betegsége felfedezéséhez a családtagokra, körülötte élőkre van utalva, akik a sértődés, kényes helyzet elkerülése érdekében inkább csendben szenvednek a szagoktól, hozzáállásuk azonban nagyban megnehezíti a betegek orvoshoz kerülését. Orvoshoz fordulásra sokszor csak az alkalmanként társuló fejfájás, orrdugulás, az orrban, arcban érzett feszítő érzés sarkallja az érintetteket, melyek egyéb diagnózisok irányába terelhetik a figyelmet, így a megfelelő kezelés elmaradhat. 

Segítse ismerősét, családtagját azzal, hogy felhívja figyelmét egy kezelhető betegség tüneteire!