Fertőzés ami rákot okoz: HPV és méhnyakrák kapcsolata

2018.08.18

Ismeretes a fertőző betegségek területén egy különleges jelenség: bizonyos kórokozók, főként vírusok jelenléte a szervezetben testünk sejtjeit olyan viselkedésre képes késztetni, melynek következtében a sejt rákos elfajulásba, osztódásba kezd. A jelenség egy tökéletes és nem eléggé hangsúlyozható példája a HPV és a méhnyakrák kapcsolata.

Mi a HPV?

A humán papilloma vírus elnevezés egy víruscsoportot takar (több, mint 150 típus), mely tagjai a nedves nyálkahártyákon valamint a bőrön képesek különböző elváltozásokat okozni, bár a fertőzések nagy része tünetmentesen zajlik. Nagy számú típust tartunk szexuálisan terjedő betegségnek, melyek a nemi szerveken és a végbélnyílás környékén okoznak fertőzést.

Mindegyik típusú HPV rákot okoz?

A HPV vírusok viselkedésének részletesebb vizsgálata egy igen gyakorlatias csoportosítás kialakulását tette lehetővé: ma már tudjuk, hogy bizonyos HPV típusok kizárólag jóindulatú elváltozások, pl. szemölcsök kialakulásáért felelnek. Ezeknek a csoportoknak a hordozása nem okoz daganatképződési hajlamot, tulajdonképpen a bőrgyógyászati kellemetlenségtől eltekintve ártalmatlan ágensek. 

Ismeretes azonban, hogy a rákkeltő típusokon belül is három osztály különíthető el, annak megfelelően, hogy milyen valószínűséggel járhat az adott vírustípus hordozása rosszindulatú daganat kialakulásával:

- alacsony rizikójú típusok: 6, 11, 42, 43, 44, 55

- még nem teljesen tisztázott, azonosított kockázatú típusok: 2a, 3, 7, 13, 26, 27, 28, 29, 30, 34, 40, 53, 89, 90, 91

- átmeneti rizikójú típusok: 40, 42, 43, 51, 54, 61, 62, 69, 71, 72, 73, 77, 82, 83, 84, 86, 87

- magas rizikójú típusok: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 52, 56, 58, 59, 66, 67, 68, 70

A magas rizikójú HPV hordozása mindenképp rákot okoz?

A legrosszabb csoportok hordozása esetén sem számítható ki azonban, hogy a fertőzött hámban elindul-e a rosszindulatú elfajulás, vagy sem. A vírus viselkedése tulajdonképpen a hordozó szervezet immunrendszerének "lélekjelenlétén", ingerelhetőségén múlik. Előfordulhat, hogy a hordozó állapot éveken át csupán hordozás marad, további lehetséges kimenetel, hogy az immunrendszer kiszorítja a vírust és a hordozás spontán megszűnik, a legrosszabb eshetőség azonban, hogy a HPV vírus a sejt viselkedését "átállítva" elindítja a rákos sejtek szaporodását

Miért fontos tudni, hogy HPV fertőzött vagyok-e? HPV fertőzés = rák?

Amennyiben HPV szűrővizsgálatot kérünk, melynek során magas rizikójú HPV típus hordozása igazolódik, intenzívebb nőgyógyászati - citológiai követés kezdhető, melynek köszönhetően igen korai fázisban azonosítható a nemkívánatos hámelváltozás, és ebben a stádiumban mindössze egy rutin kisműtéttel megszabadulhatunk a rosszindulatú tulajdonságú sejtcsoporttól. Sajnos az esetek nagy részében az események fordítva játszódnak: általában a rossz rákszűrési eredmény veti fel a HPV hordozás lehetőségét, ekkor történik meg a HPV szűrővizsgálat, ami rákrizikójú víruscsoport jelenlétét igazolja.

Hogyan történik a HPV vizsgálat?

A mintavétel nemi váladékból történik egy maximálisan kíméletes eszközzel, maga a beavatkozás 1-2 percet vesz igénybe és teljesen fájdalmatlan. A mintát a vírusokat tartalmazó hám számára ideális hordozóközegbe helyezzük, a laboratóriumba továbbítjuk, ahol genetikai vizsgálattal történő kimutatás és rizikócsoportba sorolás következik, 7-9 nap múlva kaphatjuk kézhez a részletes eredményt. 

Mit tudok tenni, ha pozitív HPV eredményt kapok?   

Mindenek előtt tisztázandó a legutóbbi méhnyakrák-szűrés időpontja és eredménye. Amennyiben időszerű, a citológiai vizsgálatot ismételni kell, szorosabb és gyakoribb nőgyógyászati követés szükséges. Ha rendellenes sejtek kerülnek leírásra, ma már korszerű un. immunhisztokémiai módszerek állnak rendelkezésre, melyekkel kiegészítve a rákszűrési vizsgálatot gyors választ kap a beteg arra, hogy valóban a HPV rákkeltő szerepe mérlegelendő-e esetében, baj van-e már, esetleg egyéb gyulladásos elváltozás okozta a szövettani eltérést, van-e illetve milyen komolyságú műtétre van szükség. 

Tisztázandó továbbá, hogy a partner is HPV fertőzött-e, hiszen a rendelkezésre álló immunrendszert erősítő stratégiák, akár az oltások alkalmazása is függhet attól, hogy számíthatunk-e visszafertőződésre, melynek megelőzése érdekében mindent meg kell tenni.


Dr. Sarkadi Adrien

infektológus szakorvos