Herpeszhelyzet-ideje legyőzni!

2017.01.06

Garantáltan nem tudunk közvetlen környezetünkben olyan illetőt megnevezni, aki ne azonosítaná pontosan, mit látunk a képeken. Ha szerencsésen nem személyes tapasztalatunkból származik az információ, akkor családi, baráti körünkből ismerjük. Ha csak életünkben egy-két alkalommal küzdöttünk meg vele, akkor is sokáig felejthetetlen a fájdalom és kellemetlenség mértéke, amit sokszor apró mérete ellenére okoz a leggyakoribb hólyagos bőrfertőzés, a herpesz. 

A herpesvirus család két tagja, a human herpes virus 1-2 (HHV 1-2), vagy más nevén herpes simplex virus 1-2 (HSV 1-2) által kiváltott csoportos hólyagos bőrtünet kórokozója korábban a tünet lokalizációja alapján szinten pontosan meghatározható volt; a HSV 1-et tipikusan az ajakherpes, a HSV 2-t pedig a genitális herpes kórokozójaként tartották számon. Az utóbbi évtizedben a szexuális szokások megváltozásával azonban ez a szoros csoportosítás meghiúsult; mindkét típus előfordul már mindkét lokalizációban. A terjedést a fertőzött, vírust produkáló egyén biztosítja, a kórokozó rendkívül ragályos. Fiatal felnőttkorig kevés kivételtől eltekintve szeropozitívvá válunk, tehát átesünk a vírussal való első találkozáson, melynek tünetei széles skálán változhatnak a tünetmentességtől a súlyos aphtás szájfertőzésig, mely kórházi ellátásra szorulhat. A vírus úm. neurotrop vagy neuroinvazív, tehát az idegelemekhez "vonzódik"; az első epizódot követően nem pusztul kis szervezetünkből, hanem az idegsejtekben megbújva ún. látens fertőzést okozva várakozik. 

Az igazi kellemetlenséget akkor okozza, ha bizonyos lymphocytafunkciós eltérések, hormonális megingás, környezeti hatások /mint pl. erős, tűző napsugárzás/, egyéb zajló fertőzések kapcsán újra és újra megjelennek különböző elhelyezkedésű és kiterjedésű bőrtünetei. A félévente 1-2 alkalommal kialakuló panasz sokaknak kellemetlenül hangzik, kíméletesnek nevezhető azonban azok számára, akik havonta 1-2 vagy több alkalommal, akár egyszerre több hólyagcsoporttal küzdenek; gyakorlatilag az egyik részleges gyógyulását már követi a másik hólyagcsoport megjelenése, ami esztétikailag zavaró hatása mellett nagyon fájdalmas, körülményesen gyógyul és nem ritkák a felülfertőződés által okozott komplikációk sem - nem beszélve a genitális régiót érintő visszatérő herpesz által okozott fájdalmakról, kellemetlenségekről és gyógyulási nehézségekről!

A betegek nagy része általában különböző praktikák és szokások segítségével próbálkozik együtt élni a visszatérő vagy folyamatosan fennálló panaszokkal, pedig az immunszuprimált betegekben is sikeresen alkalmazott korszerű antivirális megelőző kezeléssel a tomboló herpeszfertőzés teljes, tartós tünetmentességig visszaszorítható!