Hölgyek, le a bombasztikus cipővel, elő a lábkörmökkel!!

2016.11.23

Vannak, akik a fürdőkre, uszodákra tekintenek ferde szemmel, mások a közös használatú zuhanyzóhelyiségek, a szállodai kádak vagy a pedikűrös eszközök szellemétől rettegnek. Gondolunk-e rá vajon reggelente a lábbelikollekcióból válogatva, hogy az igazi ellenségünk ennél sokkal közelebb settenkedett hozzánk? 

Bár a lábunknak fájdalmat okoz, vislése komoly fizikai munka, mégis jobban érezzük tőle magunkat. Vannak munkahelyek, melyeken elvárás, de az undvarló is nagy örömmel látja... azonban a rosszul szellőző, lábujjakat összetömörítő, deformáló, lábkörmöket presszionáló magas- és tűsarkú cipők viselése sokkal egyenesebb úton terel minket a körömgomba kialakulása felé, mint egy rosszhírű fürdő. 

Kezdetben csak körömvágás közben a körömszél alól kihulló szemcsés törmelék, egy apró elszíneződés, melyet inkább lelakkozzunk, mintsem figyelmet vagy időt fordítsunk rá; de néhány hét alatt elrejtett kis foltunk könnyen megbosszulja magát és mire realizáljuk a problémát, már több körmöt érintő gombás betegség zajlik. A körömgomba a bőrgyógyászati infekciók egyik legmakacsabbika, melynek kezelésében rendkívül sok múlik a köröm gazdáján! Sajnos az orvos beavatása nélkül történő kezelések nagy része kudarcba fulladhat, hiszen a laikusként megtervezett kezelés szempontjai sajnos korántsem azonosak az orvos szempontjaival, akihez végül nagy valószínűséggel fordulunk majd progrediált panaszainkkal. A folyamat kiterjedtsége, az érintett körmök száma, a panaszok fennállásának időtartama, de az előzőleg használt készítmények sora, valamint az előzetes terápia hossza és helyessége is összegzendő a kezelés megválasztásakor, azonban még ekkor is csak a mínusz egyedik lépcsőfokra léptünk a gyógyulás felé,  ugyanis a több hónapig tartó gyógyszerszedés, externa alkalmazás és annak hatását kiegészítő mindennapos beavatkozások (reszelés, vágás, áztatás) lelkiismeretes elvégzése nélkül a jól összeállított kezelési terv is meghiúsul; amennyiben pedig idő vagy türelem hiányában feladjuk, a foltok tovább szaporodnak, több körömre terjednek és súlyos esetben torzító, deformáló növedék vagy a körömlemez betörése, beszakadása, akár teljes elvesztése a folyamat végpontja

A körültekintő kezelés mellett is makacs fertőzés spontán gyógyulása sajnos igen ritka. Ne hanyagoljuk el!