Kismamákat fenyegető fertőzések: a bárányhimlő

2019.09.02

Ahogyan az átlagos mindennapokban életünk során, úgy áldott állapotban, kismamaként is számos kórokozót sodornak elénk a különböző helyzetek, kontaktusok embertársainkkal vagy akár kisállatainkkal, melyek mind ártalmatlannak tűnnek. A terhesség hordásának különböző szakaszaiban azonban több olyan kórokozóval is találkozhatunk, amelyek a magzat fejlődésére, a terhességre és szülésre, a gyermek születés utáni korai napjaira, esetleg a kismamára, vagy mindkettejükre veszélyt jelenthetnek. Sorozatunk mai írásában a bárányhimlővel kapcsolatos tudnivalókra hívjuk fel a kismamák figyelmét!

A bárányhimlővel kapcsolatos lehetséges kismama előzmények:

1. Gyermekkorban átvészelte, védettséget szerzett, esetleg oltva van

Az egyik leggyakoribb és leglátványosabb gyermekkori kiütéses fertőző betegség a varicella-zoster vírus által okozott bárányhimlő, melyet nagy valószínűséggel fiatal felnőtt korunkra átvészelve megszereztük az életre szóló védettséget. Amennyiben a kismama/leendő kismama édesanyja, édesapja, családtagja biztosan tud nyilatkozni arról, hogy gyermekkorban lezajlott a szóban forgó fertőző betegség, a leendő terhesség során a magzat anyai ellenanyagokat kap, így ha az édesanya bárányhimlős beteggel kerül kontaktusba, nincsen félni vagy féltenivalója. Amennyiben a fiatal hölgy korábban tudomást szerzett róla, hogy bárányhimlőn nem esett át, és ezt követően a bárányhimlő ellenes védőoltásokat a szakma szabályainak megfelelően megkapta, ugyanígy védve van.

2. Nem tudja, hogy volt-e bárányhimlős, vagy tudja, hogy nem volt az!

Amennyiben szóba kerülnek a babatervek, és a leendő kismama nincs tisztában azzal, korábban volt-e dolga a bárányhimlővel, szerológiai vizsgálat során szerezhet információt az ellenanyagszintről. Amennyiben igazolódik, hogy nem védett a fertőzés ellen, oltása javasolt a babaprojekt megkezdése előtt! Ugyanez vonatkozik arra a fiatal, fertilis korú nőre, aki biztosan tudja, hogy nem esett át bárányhimlőn!

3. A kérdéssel korábban nem foglalkozott, terhessége alatt jelentkeztek a bárányhimlő tünetei

A terhesség alatt jelentkező bárányhimlő fertőzés a terhesség korától, adott szakaszától függően különböző veszélyeket rejthet magában, melyek közül legkritikusabb a terhesség első harmadában jelentkező bárányhimlő fertőzés. A megfelelő vírusellenes kezelés bevezetése ellenére a magzatkárosodás kockázata fennáll, a fertőzés súlyos fejlődési rendellenességekkel fenyegethet, továbbá a kismama speciális immunológiai állapotában az őt vezsélyeztető szövődmények kialakulásának esélye is nagyobb. A terhesség második, harmadik harmadában rendszerint komolyabb következmények nélkül átvészelhető a fertőzés, és a bébi megkapja az anya átal előállított elenanyagokat, így ő már ellenanyagok birtokában jön a világra, így fiatal újszülött/ csecsemőkorában sem veszélyeztetett a fertőzés által. A terhesség harmadik harmadának vége ismét kritikus. Amennyiben az édesanya megfertőződése következtében a bébi is megfertőződik, azonban az ellenanyagok kialakulására, azok átadására már nem marad idő, a kisded védtelenül, anyai és saját ellenanyagok nélkül, de fertőzötten jön a világra és néz szembe a vírusfertőzéssel, szintén jelentősen nagyobb eséllyel a komolyabb szövődményekre, amennyiben fertőzést át nem vészelt és oltatlan kismama kisbabája születését követően kora csecsemőkorban találkozik a bárányhimlővel, hasonló immunstátusszal rendelkezik.

Megfontolandó üzenetek:

  1. Terhességvállalás előtt tájékozódjunk, ha nem vagyunk biztosak a bárányhimlővel kapcsolatos múltunk részleteiben! A szerológiai vizsgálat eredménye 7-8 nap alatt megérkezik, amennyiben igazolódik, hogy nincsen védettség, az oltási sor elvégzéséig és az ellenanyagok kifejlődéséig halasszuk a terhességgel kapcsolatos terveket! Kismamaként már nem kaphatjuk meg védőoltást!
  2. Amennyiben elszalasztottuk a bárányhimlő-helyzet tisztázásának lehetőségét, kismamaként legalább a terhességünk első harmadában szigorúan figyeljünk oda az ismerősünk, barátnőnk, családtagjaink óvodás korú gyermekeivel kapcsolatos híreire! Amennyiben felbukkan az oviban, bölcsiben bárányhimlő járvány híre, a közösségbe járó gyermekben két héten át lappanghat a bárányhimlő vírus tünetmentesen, és fertőzőképessége már a kiütések kialakulása előtt, még szintén a tünetmentes fázisban megjelenik! A bárányhimlő igen ragályos, cseppfertőzéssel terjedő betegség! Ilyenkor a kontaktus kerülése igen sokat jelenthet a kismama és a magzat védelme szempontjából!

Amennyiben kérdése, kétsége van, segítséget szeretne kérni a szerológiai vizsgálatban, keresse bátran rendelésünket!


Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos