Kismamákat fenyegető fertőzések: a Toxoplasmosis

2019.09.07

A toxoplasmosis kórokozója egy egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii. Jellemzője, hogy súlyos és kifejezett tüneteket csak gyengült immunitás esetén okoz, továbbá speciálisan veszélyeztetett csoportot képviselnek a terhes kismamák, hiszen a kórokozó a terhesség kihordása során fertőződött anyák magzatainál súlyos fejlődési rendellenességet okozhat. A kórokozó világszerte elterjedt, jellegzetes fejlődési ciklusaiban kiemelt szerepet játszanak a macskafélék, így a fertőzés beszerzése szempontjából a macskakontaktus komoly rizikófaktort jelent. A végső gazda a macska, melynek bélcsatornájában fejlődnek ki a köztigazdákat fertőzni képes alakok, ezeket a hordozó állat a székletével üríti környezetébe. Az ember, mint közti gazda akkor fertőződik, ha a kórokozóval szennyezett ételt vagy italt fogyaszt

Fertőződés a terhesség során

A fertőződés igen kiemelt fontosságú útja, ha a fertőzésen korábban át nem esett, antitestekkel nem rendelkező, terhesség alatt vagy közvetlen előtte fertőződött várandós anyában a kórokozó a méhlepényen keresztül a magzatba jut. Irodalmi adatok szerint a placentán történő átjutás tíz fertőzött anyából négy esetében történik meg, a legveszélyeztetettebb esetek azok, melyekben az édesanya a fogantatás előtti 3 hónapban fertőződött. A korai terhesség során lezajló fertőződés esetén 6%-nál kisebb a valószínűsége a magzat érintettségének, ez a szám azonban 70%-ra emelkedik az esetben, ha az édesanya a terhesség utolsó szakaszában, a harmadik trimeszterben találkozik a kórokozóval. Abban az esetben az újszülött kifejezetten veszélyeztetett a veleszületett toxoplasmosis szempontjából, mely mindenek előtt az idegrendszert, a látást, a hallást érintő károsodásokkal jár. A magzati fertőzések 2/3-ában kell számolnunk valós tünetekkel, melyek gyanúját az ultrahangos magzatvizsgálat vetheti fel, koponyán belüli meszesedések, a vízfejűség, az agykamrák tágulata, a máj megnagyobbodása, a szabad hasűri folyadék és a súlyos súlyfejlődési elmaradás szembetűnő a vizsgálat során. Pozitív véreredmény esetén a diagnózis legagyobb kihívása, hogy megállapítást nyerjen, a terhes anya vajon mikor fertőződött meg a kórokozóval, és a fertőzés veszélyt jelent-e a magzat számára

A fertőzés igazolása

A fertőzés igazolásához szerológiai vizsgálatot alkalmazunk, melynek során az anya vérében keringő ellenanyagokat mutatjuk ki egy érzékeny teszt segítségével. Pozitív eredmény esetén a legfontosabb annak megállapítása, hogy aktuálisan zajló, avagy korábban lezajlott fertőzésről ven-e szó. Ennek eldöntéséhez a különböző típusú ellenanyagok minőségi és mennyiségi vizsgálata hívható segítségül. Amennyiben a vizsgálat elvégzése rutinná válna a gyermekvállalásra készülő nők körében, fontos kiindulási információval rendelkeznénk: ha az ellenanyagok nem mutathatóak ki a leendő anya szervezetéből a terhesség vállalása előtt, illetve a kora terhesség időszakában, kimondható, hogy az édesanya veszélyeztetett a terhesség alatt történő fertőződés és terhesség alatt zajló toxoplasmosis szempontjából. Amennyiben az IgG ellenanyag mutatható ki önmagában, nagy valószínűséggel korábban lezajlott infekcióval állunk szemben, az IgG és IgM típusú ellenanyagok együttes kimutatása esetén szükséges az ismételt mintavétel, az úgynevezett titerváltozás megfigyelése, valamint az "IgG aviditásának" vizsgálata, amely segít megállapítani, milyen "régi" a kimutatott IgG ellenanyag. 

Megelőzés

Megelőzésében legfontosabb a megfelelően elkészített, tisztított és jól átsült vagy megfőtt ételek fogyasztása, a macskaürülékkel való szennyeződés kerülése, a közvetlen macskakontaktus kerülése, az alapvető higiéniai szabályok betartása a nehezen mosható, tisztítható élelmiszerek (saláták, brokkoli, karalábé, földre hulló gyümölcsök, nem hámozható zöldségek) kerülése. Terhes anyák lehetőség szerint óvakodjanak a nyers vagy nem megfelelően átsütött hús fogyasztásától is (például: tatárbeefsteak, grilltermékek)!

Toxoplasmosis és szoptatás

Nem nyert igazolást az a tézis, mely szerint a kórokozó az anyatejes táplálás során is átadható lenne a kisdednek, ahogyan emberről emberre sem valószínű a terjedése. Így tehát az anyatejes táplálás idejére eső diagnózis esetén sincs ellenjavallata a kisded szoptatásának.

Megfontolandó üzenetek

Gyermekvállalás előtt a tervezés időszakában érdemes lehet elvégeztetni Toxoplasma irányú szerológiai vizsgálatot!

Amennyiben ez elmarad, a koraterhesség időszakában már mindeképpen javasolt a mintavétel (TORCH panel)!!

Negatív eredmény esetén a kismama veszéleyzetett a fertőzés szempontjából! Ez esetben kerülendő a macska ürülékével, macska szőrével történő kontaktus! Nem csak maga a közvetlen kontaktus, DE: pl. kisgyermekkel szabadtéri homokozóban játszás, ahol kóbor macska előfordulhatott!!!!! 

Szigorú odafigyelés az étrendre: nehezen mosható, tisztítható nyers zöldségek (brokkoli, karfiol, káposztafélék, salátafélék) és gyümölcsök (málna, eper) kerülendők! Nyers, vagy rosszul hőkezelt hústermékeket ne fogyasszunk!


További kérdés, kétség, vizsgálati igény esetén szeretettel várjuk jelentkezését!


Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos