Mindennapos nőgyógyászati kellemetlenségek: viszketés, égés fájdalom

2019.06.25

Hajlamosító tényezők

A különböző fogamzásgátló módszerek, a tampon- és egyéb hüvelyen belül alkalmazott eszközök, az  öblítőeszközök, az intim lemosó- és dezodoráló termékek nem megfelelő és nem rendeltetésszerű alkalmazása, a gyakori és rutinszerű antibiotikum használat, a hüvelyi problémák önkezelése, vagy a nem megfelelő anyagból készült fehérneműk viselése, a szexuális kontaktus körüli nem megfelelő higiénés szokások mind olyan körülmények, melyek különböző útvonalakon, de ugyanabba az irányba, a tartós hüvelyi diszkomfortérzés kialakulása felé vezetnek

A tartós, makacs tünetek megkeserítik a mindennapokat

A viszkető - égő irritációérzés a hüvelybemenetben, a nagyobb mennyiségű, fehéres-szürkés, kenőcsös hüvelyi váladékozás, a szexuális kontaktushoz társuló bőr- és nyálkahártya fájdalom és égő érzés, a kontaktust követő néhány napban jelentkező hólyagtáji, húgyúti fájdalom és csípő vizeletürítés miatt általában fertőzések, esetleg nemi betegségek irányában kezdődik meg a kivizsgálás, vagy az empirikus kezelés, ami többnyire csak átmeneti sikerrel, vagy teljes sikertelenséggel jár. A partner párhuzamos kezelése (gomba, parazita irányban) ellenére a szexuális kontaktust ismét hüvelyi fájdalom, majd csípő vizelet kíséri, a hüvelyi és húgyúti tünetek jellegzetesen időről időre visszatérnek

A hiba a saját készülékünkben van!

Az egészséges hüvelyi állapot fenntartásához egészséges hüvelyi bacillusflóra és az általuk biztosított savasított környezet szükséges, melynek hiánya esetén a hüvelyi pH semleges illetve lúgos irányba tolódik, és szabad utat nyit a gát és a végbélnyílás környékén megfelelő higiénés intézkedések mellett is természetesen nagy számban előforuló székletflóra baktériumoknak, melyek arra hajlamos egyénekben a hüvelybe telepedve és ott szaporodva idézik elő a fentebb említett kellemetlenségeket. Az ok tehát nem a partnerünk, hanem a saját természetes bélflóránk, ami megfelelő hüvelyi védekezés hiányában a nem megfelelő helyre kerül. A szexuális kontaktus és a partner szerepe ez esetben csak a mechanikai "ártalom" során kialakult nyálkahártya sérülések előidézése, valamint az együttlét során jelentkező nagyobb mennyiségű nedvesség, akár az ondóváladék hüvelybe kerülése, ami a már előzetesen ott lévő gátflóra felszaporodásának, húgyútakba felszállásának melegágya. 

Óvakodjunk az otthoni kísérletezéstől!

Panaszainkat a viszketésből, irritációból kifolyólag könnyen és gyorsan titulálhatjuk gombafertőzésnek, hiszen a vény nélkül kapható készítmények tárháza egyébként is könnyű és gyors megoldást ígér a problémára. A székletflóra kolonizáció esetében azonban a gomba irányú kezelések teljesen hatástalanok, a kúpok és krémek állaga és vivőanyaga átmenetileg megtévesztően megnyugtathatja a hüvelynyálkahártyát, de a panaszok valójában nem szűnnek meg. Gyakran a betegek hetekig, hónapokig váltogatják a vény nélkül kapható készítményeket saját belátásuk szerint, mire orvoshoz fordulnak. 

Mi a megoldás?

Az esetek jelentős részében önmagában a hüvelyi környezet savasítása, a probiotikumok alkalmazása már nem nyújt elégséges megoldást az elszaporodott székletlfóra hüvelyből történő kiszorításához. A panaszokat okozó flóratagok mikrobiológiai azonosítása után helyi, vagy szájon át is történő célzott kezelését követően meggyőződünk a székletflóra eltűnéséről, ezt követően kezdjük a hüvely ápolását és a savasság visszaállítását. A helyreállítást követően a fenti problémára hajlamos egyénekben tartós megelőző intézkedésekre lehet szükség, ezek betartása mellett azonban 100%-ig elkerülhető a kellemetlenségek visszatérése.


Dr. Sarkadi Adrien, infektológus