Mit jelezhet a pajzsmirigyünk? 

2018.07.17

A pajzsmirigy a legnagyobb endokrin szervünk. Két lebenyből áll, súlya 15-40 g közötti, a gége előtt helyezkedik el. Az agyalapi mirigy és hipothalamusz működésének szabályozása mellett termeli a pajzsmirigy hormonokat (T3, T4) és kalcitonint. A kalcitonin a szervezet kálcium- és foszfátszintjének szabályozásában vesz részt a mellékpajzsmirigy által termelt parathormon mellett.

A pajzsmirigy hormonjai (T3, T4) a vérbe kerülve fehérjéhez nem kötött alakjukban fejtik ki sokrétű hatásukat az emberi szervezetben. Hatással vannak az alapanyagcserére, cukor és fehérjeszintézisre, növekedésre, szellemi fejlődésre, nemzőképességre, de akár a szív működésére is. Sokrétű szerepe miatt lehetnek szerteágazóak a pajzsmirigy betegségei által okozott panaszok is.

Az alábbiakban röviden ismertetjük a leggyakoribb eltéréseket, melyek a pajzsmirigyet érintik, a jellegzetesebb panaszokat és a kivizsgálás menetét is.

Pajzsmirigy alulműködés 

Nőkben közel tízszer gyakoribb, leggyakoribb 40 éves kor felett. Az esetek közel 96%-ban autoimmun gyulladás (Hashimoto thyreoiditis) valamint műtét során eltávolított pajzsmirigy áll a háttérben. A legjellegzetesebb tünetek a hideg, száraz bőr, hajhullás, töredezett köröm, meglassultság, nyomott hangulat, depresszió, hízás, székrekedés, rekedt hang, lassú szívverés, de akár a mellkasi folyadék, korai érelmeszesedés, meddőség is felhívhatja a figyelmet a betegségre.

Pajzsmirigy túlműködés 

Ritkább, mint az alulműködés, de szintén nőkben észlelhető gyakrabban. Autoimmun gyulladás (Basedow kór) a vezető ok. Tünetként a melegintolerancia, verejtékes, meleg bőr, fogyás, étvágytalanság, híg-, vagy hasmenéses széklet, magas pulzusszám jelenik meg. Előfordul ingerlékenység, motoros nyugtalanság, izompanaszok, vagy csontritkulás is.

Golyva

A golyva vagy struma a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti. Kiváltó oka alapvetően a jódhiány, mely Magyarország nagy részén is jellegzetes. Bár lehet struma túlműködés, alulműködés mellett is, a leggyakoribb, mikor nincs még eltérés a hormonok termelődésében. Az egyenletesen megnagyobbodott pajzsmirigyállomány azonban idővel durva, göbös szerkezetűvé vállhat.

Pajzsmirigy göbök

Gyűjtőfogalom, számos elváltozás állhat a háttérben, leggyakrabban ártalmatlan ciszta, hegesedés, jóindulatú folyamatok. A göbök felvethetik azonban daganat jelenlétét is, ezért midig szükséges s göb(ök) gondos kivizsgálása, követése.

Daganatok

Összességében ritkák, a jól differenciált formák (papilláris és follikuláris rák) adják a csoport több, mint 85%-át. Időben felismerve a jobb indulatú daganatok közé tartoznak. A kifejezetten agresszív anaplasztikus carcinoma gyors terjedéssel és áttétképződéssel rossz kórjóslatot jelöl.

A pajzsmirigybetegségre gyanús panaszok kivizsgálása

Első személyes találkozás alkalmával kerül felvételre a beteg részletes megelőző kórtörténete, a panaszok és tünetek alapos átbeszélése. A fizikális vizsgálat során megtekintjük és megtapintjuk a pajzsmirigy szerkezetét, az észlelhető eltéréseket, a környezetét. Fontos a szem és a szívritmus vizsgálata is. Laboratóriumi módszerekkel szűrő jelleggel ellenőrizhetjük a pajzsmirigy működését, illetve mérhető a termelt hormonok szintje és az esetlegesen jelenlévő antitestek, tumormarkerek mértéke is. A nyaki ultrahang vizsgálat választ ad a pajzsmirigy méretével, szerkezeti eltéréseivel kapcsolatos kérdésekre, a gócos elváltozások helyzetére, de utalhat azok eredetére is. Elsősorban pajzsmirigy göb esetén szükséges további, radioizotópos vizsgálat, vékony tűvel történő mintavétel, CT vizsgálat is. Amennyiben bizonytalan eredetű göb, daganat kerül felismerésre, felvesszük a kapcsolatot endokrinológus és sebész szakorvossal is.


Dr. Ujj Zsófia 

belgyógyász, hematológus szakorvos