ZSÍRMÁJ: igenis fontos! Van lehetőség megoldani!

2018.10.03

A túlsúllyal és rossz táplálkozási szokásokkal társuló leggyakoribb eltérések a cukorbetegség, csökkent glükóztolerancia, magas vérzsír szintek, magasvérnyomás, köszvény, zsírmáj és a következményes szívkoszorúér, vagy agyi érbetegségek.

A fentiek közül az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma a zsírmáj. El nem mondható, a lakosság milyen nagy százalékában kerül leírásra, mégis csak mint ultrahangos melléklelet jelenik meg a beteg kórtörténetében, vagy még úgy sem. Jelenlétével leggyakrabban pedig senki nem foglalkozik! Pedig rendkívül fontos lenne a megelőzés és a kezelés, hogy ne alakuljon ki hosszú távú, kezelhetetlen betegség. Ez egy olyan szerzett eltérés, melynek kialakulása alapvetően az életmódhoz köthető. A túlzott zsírt tartalmazó táplálkozással bevitt triglicerid felhalmozódik a májban, gyulladást, majd hosszú időt követően kötőszövetes átalakulást, májzsugort vonva maga után.

Az eltérés sokáig tünetmentes és nem okoz panaszt az érintettnek, holott már hasi ultrahang vizsgálattal egyértelműen látható az elzsírosodott májszerkezet, laborvizsgálattal gyakran kimutatható a más okkal nem magyarázható májenzimszintek emelkedése és a magas triglicerid és koleszterinszint.

Van lehetőség a felismerésre és az állapot pontos értékelésére! A zsírmáj felismerésében a fibroscan vizsgálat döntő jelentőségű lehet. Az elváltozás mértéke, a kialakult fibrózis is megítélhető. A nemzetközi protokolloknak megfelelő NASH score - vagy skála segít a megfelelő ellátást megkeresni az érintetteknek.

Előrehaladott, elsősorban fibrotikusan átalakult formában a zsírmáj már olyan szinten tudja befolyásolni, rontani a májműködést, hogy a csökkent funkció miatt tünetek megjelenéséhez is vezethet. A fáradtság, étvágytalanság, a terhelhetőség csökkenése lehetnek az első jelek. Hosszú távon a májzsugor kialakulása májelégtelenséget is okozhat, következményes többszervi elégtelenséggel, illetve a zsírmáj hajlamosító tényező is lehet a májrák kialakulására.

A zsírmáj esetén nagyon fontos a megelőzés!

Az életmódváltás a társbetegségek megjelenésének kialakulását is megakadályozhatja, vagy késlelteti. A társuló magas vérzsír, vércukor értékek külön odafigyelést és kezelést igényelnek!

Van lehetőség a kialakult zsírmáj kezelésére is!

A kialakult zsírmáj diétával, rendszeres testmozgással és a testsúly csökkentésével rendezhető lehet, elég jó eredménnyel, enyhe esetekben akár teljesen visszafordítható a májat érintő elváltozás.

De vannak új gyógyszerek! Antioxidáns kezelés és új gyógyszerek - pl obetikolsav, resmetirom) új utat nyithat a zsírmáj kezelésében.

Miben segíthetünk zsírmáj gyanúja esetén?

Segítünk a kivizsgálásban. A beteggel történő beszélgetés, belgyógyászati szakvizsgálat, a társtünetek értékelése, a testsúly, testtömeg index értékelése, laboratóriumi mintavétel, a fibroscan vizsgálat nyújt elsőkörben segítséget a zsírmáj felismerésében.

Zsírmáj esetén megfelelő életmódterápiás javaslattal segítjük a hozzánk fordulókat, a testsúlycsökkentés, diéta és mozgásterápia megbeszélésével, akár társszakmák segítségét is igénybe véve (pl. gyógytorna, mozgásterápia).

Amennyiben az eltérések indokolják, gyógyszeres terápiát indítunk a társuló szénhidrátháztartás javítása, vérnyomás csökkentése, a lipidszint csökkentés érdekében.

Meghatározott esetekben a zsírmáj gyógyszeres kezelése is elérhető már klinikai tanulmányok keretein belül, mely ígéretes eredményeket mutat a népbetegségként megjelenő eltérés kezelésében, a szövődmények megelőzésében.

Dr. Ujj Zsófia

belgyógyász, hematológus