Néhány szót a zsírmájról!

2018.10.03

Napjaink életmódja, a rohanás, stressz, egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény, gyakran ülő életmód számos olyan állapot kialakulásához vezet, mely idővel egészségünk károsodását okozza. Elsősorban az elhízással kapcsolatos eltérések jelentenek egyre gyakoribb problémát mind a betegek ellátásában, mind az egyébként magát egészségesnek gondoló lakosság életében is. A túlsúllyal és rossz táplálkozási szokásokkal társuló leggyakoribb eltérések a cukorbetegség, csökkent glükóztolerancia, magas vérzsír szintek, magasvérnyomás, köszvény, zsírmáj és a következményes szívkoszorúér, vagy agyi érbetegségek.

Az egészséges lakosság több, mint 20%-át érinti

A fentiek közül az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma a zsírmáj, egy olyan szerzett eltérés, melynek kialakulása alapvetően az életmódhoz köthető: a túlzott mennyiségű zsírt tartalmazó táplálkozással bevitt triglicerid felhalmozódik a májban, gyulladást, majd hosszú idő elteltét követően kötőszövetes átalakulást vonva maga után. Az egyébként egészséges lakosság körében akár 20-40%-ban is előfordulhat, és egyre gyakrabban alakul ki fiatal felnőttkorban, sok esetben észrevétlenül. Az eltérés sokáig tünetmentes és nem okoz panaszt az érintettnek, holott már hasi ultrahang vizsgálattal egyértelműen látható az elzsírosodott májszerkezet, laborvizsgálattal gyakran kimutatható a más okkal nem magyarázható májenzimszintek emelkedése és a magas triglicerid és koleszterinszint. Előrehaladott, elsősorban fibrotikusan átalakult formában a zsírmáj már olyan szinten tudja befolyásolni, rontani a májműködést, hogy a csökkent funkció miatt tünetek megjelenéséhez is vezethet: fáradtság, étvágytalanság, a terhelhetőség csökkenése lehetnek az első jelek. Hosszú távon a májzsugor kialakulása májelégtelenséget okoz, következményes többszervi elégtelenséggel, illetve a zsírmáj hajlamosító tényező lehet a májrák kialakulásához.

Egyetlen lehetőség a megelőzés

Mivel a zsírmájnak speciális kezelése nem ismert, legjobb megakadályozni a kialakulását. A kialakult zsírmáj elsőkörben életmódváltással kezelhető jó eredménnyekkel, enyhe esetekben akár teljesen visszafordítható a májat érintő elváltozás. Az életmódváltás a társbetegségek kialakulását is megakadályozhatja, vagy késlelteti.

Miben segíthetünk zsírmáj gyanúja esetén?

A beteggel történő beszélgetés, belgyógyászati szakvizsgálat, a társtünetek értékelése, a testsúly, testtömeg index értékelése, laboratóriumi mintavétel, szükség esetén képalkotó vizsgálat nyújt elsőkörben segítséget a zsírmáj felismerésében. Igazolt zsírmáj esetén megfelelő életmódterápiás javaslattal segítjük a hozzánk fordulókat, a testsúlycsökkentés, diéta és mozgásterápia megbeszélésével, akár társszakmák segítségét is igénybe véve (pl. gyógytorna, mozgásterápia). Amennyiben az eltérések indokolják, gyógyszeres terápiát indítunk a társuló szénhidrátháztartási zavar javítása, vérnyomás csökkentése, a lipidszint rendezése érdekében. Az életmód- vagy gyógyszeres terápia elindításával és ellenőrzésével segítünk lehetőség szerint visszafordítani, vagy tünetmentessé tenni a máj zsírosodását, megakadályozni az említett társbetegségek kialakulását. 


Dr. Ujj Zsófia

belgyógyász, hematológus