Szűrővizsgálatok jelentősége felnőttkorban

2018.09.12

Hazánkban a vezető halálokok és a kórházi kezelések hátterében a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek, illetve ezek szövődményei állnak. A legjobb gyógyulási eséllyel mindkét nagy betegségcsoport esetén azok rendelkezhetnek (természetesen a kórképek, daganatok típusa is módosítja a túlélési eredményeket), akiknél korai - akár még tünetmentes - stádiumban kerül felismerésre a betegség

Ma úgy tartjuk, a betegségek megelőzése, az egészség megtartása az egyik kulcsfontosságú tényező, amivel hosszútávon a kórházi kezelések száma és a halálozás csökkenthető. A betegségek megelőzésére a tünetmentes egyének időszakos ellenőrzésével a szűrővizsgálatok alkalmasak.

Bár kimutatott ezek hasznossága pl. a daganatok korai felismerésében, mégsem terjedt el kellő mértékben, a lakosság viszonylag kis százaléka vesz részt akár az ingyenes szűrővizsgálatokon is.

Számos betegség és szövődményeinek kialakulása megjósolható, vagy idejekorán felismerhető a beteg belgyógyászati szakvizsgálatával (pl. magasvérnyomás betegség, magas vérzsírszintek, cukorbetegség, csökkent glükóztolerancia, pajzsmirigybetegség, stb.), szűrő jellegű laboratóriumi vizsgálatokkal, szükség esetén képalkotó vizsgálómódszerekkel.

Fontosnak tartjuk, hogy azoknak, akik törődnek egészségükkel, - a korai elváltozásokat felismerve tudatosan törekednek a további betegségek és kórállapotok elkerülésére, felismerik, stresszes, rohanó világunkban az egészségtelen életmód okozta eltéréseket - kínáljunk egy olyan lehetőséget, melynek során egyénre szabottan, életkoruknak és nemüknek megfelelően, az adott rizikótényezőket kiértékelve elvégezzük a belgyógyászati szűrővizsgálatukat, rizikóbecslésüket. Ezek eredményét kiértékelve, életmódbeli tanácsadással, szükség esetén gyógyszeres terápiával, további célzott vizsgálatokkal segítsük egészségük megőrzését, a betegségek korai felismerését, kezelését, hogy elkerülhessük a késői összetett szövődményeket és szervkárosodásokat.


Dr. Ujj Zsófia 

Belgyógyász, hematológus szakorvos