Nincs jobb divat, mint az oltásellenesség?

2019.03.30
Gyermekbénulásban szenvedő, önállóan lélegezni képtelen gyermekek a "vastüdő" nevű orvosi készülékben
Gyermekbénulásban szenvedő, önállóan lélegezni képtelen gyermekek a "vastüdő" nevű orvosi készülékben

Szaktudását tekintve nem illetékes kisgyerekes anyuka osztja oltásellenes nézeteit közösségi oldalán. Sorakozik sok kérdéses forrásból származó hivatkozás, a kommentelők vérben forgó szemmel helyeselnek. Másik közösségi oldalon világhírű szupersztár kismama hangoztatja, hogy születendő gyermekét semmi esetre sem teszi ki a védőoltások által tartogatott veszélyeknek, ők bizony nem oltanak. A komment csevejekből minimális infektológiai vagy immunológiai ismeret sem sugárzik, van helyette légből kapott meggyőződés a halálos higanyozott ellenségről, amivel védőoltás formájában mérgezik a gyermekeinket. Kevés értelmes és reális hozzászóló a haját tépi. Én sem teszek máshogy.

Tudjuk, mit bírálunk?

1967-ben a fekete himlő járvány során a vírus több, mint 10 millió embert fertőzött meg. A fertőzöttek körében a halálozás egyes területeken a 80%-ot is elérhette, de minimum a 40-et elérte. Az egyszerűsítés kedvéért mondjuk azt, hogy a fertőzöttek fele jó eséllyel belehalt betegségébe. 10 millió betegből 5 millió halott. 

1957-ben hazánkban csaknem 150 halálos áldozatot szedett a járványos gyermekbénulás, és több ezres nagyságrendű volt a bénultak száma, akik szerencsés esetben részleges rehabilitációról álmodhattak. Másfélszáz család gyászolta azévben a gyermekbénulásban elvesztett gyermekét, és több ezer családra rótt felfoghatatlan terhet a gyermekek gondozása, akik jó, ha részlegesen vissza tudták nyerni a kiesett mozgásfunkciókat. A légzésbénultak életben tartására fejlesztették ki az 1927-ben összeállított, vastüdőnek nevezett szerkezetet, ami a légzőizmok bénulását követően lehetővé tette a beteg gyermekek életben tartását, akik további életüket kizárólag a géphez kötve, abban fekve tölthették. 1939-ben kezdődött meg a különleges orvosi műszer tömeggyártása, abból kifolyólag, hogy tömegeknek volt szüksége rá. 

BCG, diphteria, pertussis, tetanus, Hemophilus influenzae B, mumps, morbilli, rubeola. Még mindig nem a teljes spektrum, érdemes rákeresni egyenként.  Minden címszóhoz fel lehet sorolni a milliós szövődményes- és halálozási számokat. 

Az immunizáció elmélete 

Edward Jenner angol származású sebész egy tehenészlány beszámolója alapján fordította figyelmét a himlő elleni védelem mesterséges kialakításának lehetősége felé: a lány azt állította, hogy a - fekete himlőhöz hasonló, de komoly humán betegséget nem okozó - tehénhimlő vírus fertőzésen való átesést követően ő már nem tudta elkapni a fekete himlő fertőzést. A mesterséges immunizációról szóló elképzelését Jenner 1796-ban saját fián (!) tesztelte, akit több alkalommal megfertőzött a család tehenének himlőhólyagjából eltávolított fertőző váladékkal, majd a fekete himlő vírusával, amely a gyermeknél már nem volt képes tüneteket okozni. Az eljárást a világ elismert tudományos szervezetei hosszú éveken át bírálták. 

Eredmények

1967-ben a feketehimlő vírus 10 millió embert fertőzött. Rá következő évben a Jenner elméletén alapulva megkezdett vakcinációs kampány eredményeként a világ 1979-re fekete himlő fertőzéstől mentessé vált. 2002-ben mondták ki Európa gyermekbénulás-mentességét, 1999 és 2003 között a kanyaró halálozása 40%-al csökkent, 1999 és 2005 között 57 országból 9 eliminálta a csecsemő- és anyai tetanuszt. A HPV oltás bevezetésével rendelkezésünkre áll egy eszköz, melynek segítségével rákos betegség előzhető meg, ami hazánkban 500, világszerte 250 000 nő halálát okozza évente. 

A populáció megfelelő arányának beoltása védettséget biztosít az oltatlanok számára is, amíg ők is olthatóvá és immunizálttá válnak az adott betegséggel szemben.

Mindezek ellenére évente továbbra is milliós nagyságrendű azok száma, akik olyan betegségben halnak meg, amely ellen rendelkezünk védőoltással. A védőoltások felfedezőinek, továbbá az átoltottság arányának javításán igyekvők áldozatos munkájának nyomán felbecsülhetetlen előnyt birtoklunk, amellyel sok millió, de még mindig nem elég felnőtt és gyermek életét mentik meg évről évre. A rendelkezésünkre álló eszközökkel, tisztelettel és fegyelemmel a még mindig elkeseredésre okot adó számok évről évre tovább javíthatók, és a potenciálisan halálos szövődményeket okozó, még pusztító fertőző betegségek széles körben visszaszoríthatók, akár eradikálhatók. 

Az oltási fegyelem meglazulása következtében azonban olyan elfeledett betegségek üthetik fel a fejüket, melyeket a ma működő orvosok nagy része talán már csak tankönyvekből ismer, ez jelentősen megnehezíti a betegségek felismerését, a kezelés megtervezését, az esetleges járványok kialakulásának megakadályozását, az életkorukból fakadóan még nem vakcináltak védelmét és megmentését. 

Melyik utat választjuk? 

A védőoltással nem csak magunkért, gyermekünkért, hanem a közösségért és az emberiségért teszünk! Az oltás elutasítása nem csak magunk és gyermekünk, de környezetünk gondatlan veszélyeztetése.

Dr. Sarkadi Adrien, infektológus