Vigyázz, kész, INFLUENZASZEZON!!!

2017.01.12

Elkezdődött az influenzaszezon!

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint az inlfuenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok bejelentései alapján kimondhatjuk, hogy hazánkban január első hetében megkezdődött az influenzajárvány. Az elmúlt és az azt megelőző hét jelentési eredményeit összehasonlítva kétszeresére emelkedett az esetszám /január 2-8. között ez 16100 főt jelentett/. A betegek csaknem 41 %-a 15-34 év közötti életkorú fiatal felnőtt volt, kb. 16 % gyermek. Magyarországon az Európai körülményekhez hasonlóan a H3N2 altípusú influenza A vírus dominanciája tapasztalható.

Az influenzavírusról közérthetően

Az influenzavírus csoporton belül bizonyos alkotóegységek közötti különbségek alapján különböző influenza altípusokat különíthetünk el. Az alkotóegységek speciális változásainak, kombinálódásának, genetikai módosulásoknak köszönhetően a vírust igen nagy változékonyság jellemzi, amely tulajdonsága megmagyarázza az egyes járványok mérete, súlyossága, jellegzetességei közötti különbségeket valamint a védőoltások összetételének bizonyos időközönkénti változtatásait és a rendszeres újraoltás szükségességét. A vírus emberről-emberre cseppfertőzéssel illetve közvetett vagy közvetlen kontaktussal terjed; az ún. H5 és H7 altípusokról ismert, hogy a terjedéshez szárnyaskontaktus szükséges. A cseppfertőzéssel terjedő vírus a légutak hámsejtjeiben indul szaporodásnak, az érintett sejtet egyben el is pusztítja, a hám károsodik. A fertőzött egyén vírusürítése már a klinikai tünetek megjelenése előtt 1 nappal megindul, 2-3 napig magas fokú, majd csökkenni kezd - tehát az érintett már azelőtt fertőz, mielőtt tudna saját betegségéről, ami jelentősen megkönnyíti a kórokozó terjedését, különösen az összezárt közösségekben /gyermekközösségek, munkaközösségek/.

Az influenzagyanút felvető tünetek

A panaszok hirtelen indulnak fejfájással, hidegrázással, magas láz jelentkezésével, melyeket rendkívül rossz közérzet, elesettség, erőtlenség és izomfájdalom kísér, jellemzőek, de nem elsődlegesek a légúti panaszok, emésztőrendszeri tünetek, erős hányinger, hányás vagy étvágytalanság is. A kezelés tüneti, szupportív részéhez tartozik a közérzet javítását célzó lázcsillapítás, nagy mennyiségű folyadék adása, az ágynyugalom és pihenés, melyek mellett jó esetben a láz és a szisztémás tünetek nagyja 3-4 nap alatt lezajlik. Oki terápiára is van azonban lehetőség: az influenzavírus elleni célzott gyógyszeres kezelést /ún. neuraminidáz gátlók/ a tünetek megjelenését követően 24-36 órán belül megkezdve látványos állapotjavulás érhető el, a betegség zajlásának időtartama jelentősen lecsökken

Megelőzés

Hangsúlyoznunk kell azonban a megelőzés fontosságát, hiszen az adott szezonra vonatkozó, megfelelő szintű és a szövődmények elkerülését is biztosító védelem kialakításához minden évben vakcina áll rendelkezésünkre, melynek alkalmazása kifejezetten ajánlott és szükséges az ún. veszélyeztetett csoportok tagjainak: egészségügyi dolgozók, 65 év feletti életkorúak, krónikus légzőszervrendszeri- és keringésirendszeri betegek, állattartók - szárnyastartók. Emellett az oltás elmulasztása vagy ellenjavallata esetén gyógyszeres megelőzési lehetőség is rendelkezésre áll a terápiában alkalmazott szerekkel.

Kérdés-kétség esetén az IntimInfekt rendelő segítőkészséggel áll az Ön rendelkezésére!